Bel ons!    085 - 30 314 60

EMVI
PRESTATIE
METING

haalt het beste in aannemers naar boven!

2015-01-16

4 beproefde manieren om verwachtingen bij prestatiemeten helder te krijgen!

Toen ik 3 jaar geleden met prestatiemeten begon vond ik het lastig om aan een aannemer duidelijk te maken wat ik nu eigenlijk bedoelde. Dat leverde soms discussies op waar niemand gelukkig van werd.

Door schade en schande heb ik 4 manieren geleerd om verwachtingen over en weer helder te krijgen. Wanneer je de prestatiemeting per onderdeel bespreekt en de 4 manieren toepast om verwachtingen helder te krijgen, zul je zien dat je als opdrachtgever veel tevredener wordt en dat je als aannemer makkelijker hoog kunt scoren. Of je nu past-performance of EMVI-prestatiemeting gebruikt, deze technieken werken altijd.

De 4 manieren zijn:

 1. Maak gebruik van een voorbeeld
 2. Communiceer een aanpak
 3. Gewoon beginnen en kort-cyclisch bijsturen
 4. Werken met een proefstuk

De eerste manier is meteen heel krachtig: maak gebruik van een voorbeeld. Laatst adviseerde ik een gemeente over een bestek voor het reinigen van de riolering. De manier waarop de beheerder aan de aannemer communiceerde wat een ‘schone’ put was, deed hij door foto’s van gereinigde putten. Kijk; dáár konden die praktijkmensen wat mee.

De tweede manier is: communiceer een aanpak. Deze manier werkt erg goed bij niet-fysieke onderwerpen zoals het tot stand brengen van kwaliteitsplannen en communicatie met de omgeving. Door een aanpak voor te stellen krijgt de ander een gevoel bij de manier waarop de taak wordt opgepakt. Hij kan dan ofwel zijn commitment geven bij de aanpak, ofwel voorstellen om het anders aan te pakken.

De derde manier is de meest pragmatische: gewoon beginnen en kort-cyclisch bijsturen. Dat lijkt een heel onzekere aanpak maar in de praktijk geeft dit prima resultaten. Deze manier werkt heel goed wanneer aannemer en opdrachtgever het lastig vinden om vooraf aan elkaar duidelijk te maken wat ze van elkaar verwachten. Door dat uit te spreken en af te spreken dat we weliswaar ‘gewoon’ gaan beginnen maar wél kort-cyclisch bijsturen kun je zonder veel plannenmakerij toch prettig werken. Een voorbeeld waarbij dit goed kan werken is het inzetten van social media voor het informeren van bewoners. Vooral door te doen kom je er achter wat wel en niet werkt.

De vierde manier is: werken met een proefstuk. Dit is een uitstekende manier om de technische onderdelen van een werk naar tevredenheid uit te laten voeren én om faalkosten te voorkomen. Als voorbeeld neem ik het snoeien van bomen. In het bestek of in de vraagspecificatie kan uitgebreid beschreven zijn aan welke eisen het resultaat moet voldoen, maar…als de eisen niet toereikend zijn, of overtollig of verschillend worden geïnterpreteerd…is de schade onherstelbaar!! Het is dan handig om de eerste paar keer bij de uitvoering aanwezig te zijn, zodat je over en weer kunt vaststellen wat de ‘norm’ is.

Tot slot nog twee valkuilen:

Valkuil 1: Prestatiemeten mag geen wensenlijstje van de opdrachtgever worden. Het verhelderen van de verwachtingen heeft in eerste instantie betrekking op het voldoen aan de eisen.

Valkuil 2: Bij een eerste gesprek ben je er niet. Vaak kom je er lopende het werk achter wat je nu eigenlijk van elkaar verwacht. Ik raad je aan om je dat bewust te zijn en in bijv. een werkoverleg de verwachtingen nogmaals te toetsen.

Heel veel succes en ik hoop dat je zo nog meer plezier beleeft aan prestatiemeten!

Leen Valk

Adviseur en trainer, EMVI-prestatiemeting

info@emviprestatiemeting.nl

06-40195832

Meer blogs over EMVI

 • Nieuw! Prestatie-databank voor aannemers

  2018-05-31

  Met de online prestatie-databank kunnen bedrijven hun eigen prestaties meten en analyseren om beter te scoren bij EMVI en BVP aanbestedingen.

 • Samenwerking CROW en EMVI-prestatiemeting

  2017-11-02

  Steeds meer aannemers vragen proactief om door de opdrachtgever te worden beoordeeld. Met als doel om deze feedback te gebruiken ter verbetering van de eigen organisatie.

 • Audit software Bewuste Bouwers

  2016-06-23

  De audit software voor Bewuste Bouwers is opgeleverd. Met onze software ondersteunen we het complete proces van het beoordelen van bouwplaatsen en het verwerken van klachten over Bouwplaatsen. Lees verder...

 • De 3 voordelen van groslijsten ten opzichte van raamovereenkomsten

  2016-05-17

  De 3 voordelen van groslijsten ten opzichte van raamovereenkomsten lees je hier.